13/12/2022 Interview over deradicalisering ICCT
Vandaag een interview gegeven aan Teun van Dongen van het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) en Martijn Vugteveen (van de West Wing Thinktank) in Leiden (Nl) over trends in radicalisering met het oog op het bijstellen van het de-radicaliseringsplan van de stad Utrecht.
12/12/2022 Voorstelling boek PolBru 20 jaar - Toen en nu
Na een lange productie- en schrijfperiode zit het boek naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de politiezone PolBru er werkelijk aan te komen. Elke en ikzelf hebben hieraan intensief geparticipeerd. Het boek werd vandaag in het Brusselse stadhuis voorgesteld in aanwezigheid van tal van prominenten. Onze bijdragen in het boek:
09/12/2022 Lezing SEGPOL Internationale Politiesamenwerking
Vandaag een lezing verzorgd op een studiedag georganiseerd door CGI (Internationale Politiesamenwerking) in het kader van de Staten-Generaal van de Politie (SEGPOL).
De studiedag mocht rekenen op een grote belangstelling van zowat een 100-tal deelnemers en werd op een solide wijze voorbereid.
Eén en ander gaf aanleiding tot drie basisteksten over centrale thema’s in de internationale politiesamenwerking. Mij werd gevraagd hierop te reflecteren. Een hele eer en uitdaging.
03/11/2022 Wetenschapsconferentie Apeldoorn
Vandaag heb ik mee de afsluiter mogen verzorgen van een wetenschapsconferentie “de natuurlijke verbinding tussen wetenschap en politie” georganiseerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie Nederland en Politieacademie in Apeldoorn.
De afstemming tussen onderzoekers van Politieacademie, politie en onderzoekers van universiteiten, hogescholen, kennisinstituten en onderzoeksbureaus verbetert, zo bleek. Tegelijkertijd pleitten verschillende sprekers paradoxaal genoeg voor het behoud van voldoende vrije ruimte voor onderzoek. In te strikte structurering en programmering schuilt volgens hen het gevaar van instrumentalisme. Wetenschap heeft ook een functie om los van wat de politie vraagt oog te hebben voor externe ontwikkelingen, lokaal opdoemende problemen of fenomenen en wensen en behoeftes van derden, waaronder burgers en partners van politie. Ook rond de ‘vrijere functie’ van de wetenschap echter is elkaar ontmoeten van belang.
30/10/2022 Boekvoorstelling Terreurproces van Parijs
Vandaag mijn nieuwste boek "Het terreurproces van Parijs" voorgesteld in "de Groene Waterman" in Antwerpen. Er was wel wat belangstelling en interactie met de genodigden. "De Groene" blijft een tabernakel van de boekdrukkunst! Met erg veel respect en plezier gedaan.
Op 13 november 2015 breekt in Parijs de hel los. Terroristische aanslagen op het voetbalstadion Stade de France, cafés en restaurants en in theater Bataclan eisen 132 doden en meer dan 350 gewonden. Zes jaar later gaat het proces van start. Nog niet de helft van de ruim dertig betrokkenen zit in de beklaagdenbank. Het zijn de twijfelaars, zij die hun bomgordel niet tot ontploffing durfden te brengen. De belangrijkste hoofdrolspelers van de tragedie zijn dood en kunnen niet meer worden bestraft.
Wat is de bewezen, gerechtelijke waarheid achter de schokkende feiten? Paul Ponsaers volgde nauwgezet het ‘proces van de eeuw.’ Niet minder dan negen onderzoeksrechters werkten vier jaar aan de samenstelling van een strafdossier van ruim één miljoen bladzijden. De definitieve tenlastelegging van het Openbaar Ministerie telt 560 bladzijden. 1.765 slachtoffers legden verklaringen ter zitting af. 330 advocaten en meer dan 2.400 burgerlijke partijen waren betrokken.
De auteur verwerkte de dagelijkse debatten, de elementen van het onderzoek en zijn expertise tot een indrukwekkend naslagwerk. Enkele maanden na Parijs was Brussel aan de beurt met een reeks bloedige terreuraanslagen op 22 maart 2016. Dit boek is daarom meteen een opstap naar het Brusselse proces dat in oktober 2022 van start gaat.
De analyse van de internationale geopolitieke context en de gedetailleerde reconstructie van de feiten, de daders en de procesgang is van onschatbare waarde voor wie professioneel met radicalisering te maken krijgt.
13/10/2022 Webinar Cahier Politiestudies "Politiecultuur"
Wantrouwen van politiemensen jegens de samenleving en van bepaalde groepen jegens de politie. Het is slechts één van de vaak gemelde onderwerpen in de overwegend sombere en negatieve beeldvorming rond politiecultuur.Zijn beeldvorming en praktijk met elkaar daadwerkelijk in overeenstemming?
Dit Webinar gaat dieper in op de laatste ontwikkelingen in en schetst de culturele verschillen tussen de verschillende functies bij de politie. Wat is de cultuur bij afdelingen die zich bezighouden met sporenonderzoek of het analyseren van informatie en intelligence? Of bij rechercheurs, wijkagenten, hondenbrigades en interventieteams? Zijn er verschillen tussen hoger en lager opgeleiden bij de politie, of tussen de private bewaker en de politie?
Een diverse politiecultuur beweegt zich binnen een diverse samenleving. Die wisselwerking brengt uitdagingen en risico’s mee. Zo zijn de arbeidsomstandigheden en vergoeding van tolken (en vertalers) zijn in geen van beide landen op niveau, wat in Nederland in 2022 tot verschillende stakingsgolven leidde. Ook als tolken bij het politiewerk assisteren, loopt niet alles van een leien dakje.
Het afsluitend woord vat pistes samen over hoe omgaan met politiecultuur in een snel veranderde samenleving.
29/09/2022 Paneldiscussie veiligheidsbeleving
Marnix Eysink Smeets organiseert een mini-symposium naar aanleiding van het afleggen van zijn doctoraal proefschrift "Fear Drop and Fear Change" op Inholland Hogeschool. Ik neem bij die gelegenheid deel aan de paneldiscussie met David Berg (NCTV), Corine Duitman en Remco Spithoven. Boeiend debat!
18/05/2022 Webinar Cahiers Politiestudies "Zedenzaken"
Omgang met seksueel grensoverschrijdend gedrag staat erg in de actualiteit. De #MeToo-beweging doorbrak het taboe en steeds meer slachtoffers doen aangifte bij de politie. Denk aan de zaken van programmamaker Bart de Pauw, kunstenaar Jan Fabre en de talentenjacht ‘voice of Holland’. Seksuele agressie wordt door de overheid steeds meer ernstig genomen. Dit Webinar biedt inzicht in het fenomeen en de wijze waarop de politie in Nederland en België omgaat met zedenzaken.
De opsporing en de specifieke verhoortechnieken bij seksuele misdrijven zijn van cruciaal belang voor de waarheidsvinding en de al dan niet vervolging. Experten van de nationale politie in Nederland verschaffen inzicht in de waarde van verklaringen en in de gedragswetenschappelijke aspecten relevant voor de bewijsvoering. Waarop moet politie bij het verhoor letten? Ook het bestuursmatig beleidsantwoord komt in dit Webinar aan bod. Politie is een bevoorrechte partner bij multidisciplinaire oplossingsstrategieën, zoals de Zorgcentra na Seksueel Geweld in België en de Forensische Zorgspecialisten in Nederland. Zo zijn netwerken voor gezamenlijke aangiften met gezondheidsdiensten en ziekenhuis, en een degelijk slachtofferonthaal, goede praktijken. Verder worden zowel slachtoffers als daders van zedenzaken behandeld, en is er aandacht voor de vaak verborgen wereld van sekswerkers.
28/04/2022 Medewerking aan film van François Rabaté
Vandaag meegewerkt aan een film die de Franse realisator François Rabaté maakt over het Belgisch politiebestel, met medewerking van Sebastian Roché. Erg genoeglijk en inspiratief. Ik kijk uit naar het eindresultaat.
"Om aan de spiraal van politiegeweld en geweld tegen de politie te ontsnappen, stellen sommigen een ander politiemodel voor: community policing. In België wordt het al twintig jaar beoefend. In Frankrijk bestond het nog maar een paar jaar, maar we beginnen het nu opnieuw te noemen als oplossing voor een minder brutale, meer consensuele politiemacht. Deze film is een overzicht van het idee van ‘community policing’ in het verleden, heden en de toekomst en wordt gedragen door personages die allemaal een functie belichamen in het politieapparaat. We herinneren ons de oprichting van de gemeenschapspolitie in Frankrijk in 1997 en zijn overlijdensakte die in 2003 in Toulouse werd uitgesproken, we bezoeken de gemeenschapspolitie in zijn dagelijkse realiteit in Brussel-Noord, we ontdekken twee initiatieven in Frankrijk die erop gericht zijn om gemeenschapspolitie een wenselijk perspectief te geven: in Parijs, de zeer recente gemeentepolitie, aanwezigheid en contact; in de Rhône, de Nationale Gendarmerie die probeert de lokale verantwoordelijkheid op zich te nemen. Illustratief voor het feit dat gemeenschapspolitie, opgevat als een politiekorps dat dichter bij de burger staat, of zelfs ‘democratischer’ is, niet alleen maar een aardig idee is".
28/04/2022 College DCAF aan studenten Tunis
Vandaag het laatste college van een lessenreeks gegeven aan Tunesische studenten criminologie (Tunis) over crimineel beleid in opdracht van.
De studenten waren erg coöperatief.
17/02/2022 Webinar Cahiers Politiestudies "Politie en Rechtsstaat"
De klassieke rechtsstaat is innig verbonden met de soevereine natiestaat. De essentie van de staat wordt gedefinieerd door het monopolie op het legitiem gebruik van geweld ‘binnen een bepaald gebied’. Daar staat door technologische ontwikkelingen de nodige druk op: informatie- en communicatietechnologie is in hoge mate grenzeloos en relativeert het belang van territorialiteit. Dit werd reeds twee decennia geleden aan de orde gesteld in een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (1998) “Staat zonder land”. In dat rapport werd aandacht gevraagd voor de gevolgen van informatie- en communicatietechnologie voor het handelingsvermogen van de staat, in het bijzonder waar het gaat om de handhaving van de rechtsorde. Wie nu kijkt naar de strategische agenda’s op het terrein van Justitie en Veiligheid ziet dat dezelfde vragen onverminderd urgent zijn. Er wordt de nodige aandacht aan de problemen rondom criminaliteit – waaronder cybercriminaliteit – maar veel minder aandacht aan de ondermijning van rechtstatelijke waarborgen. Het ontbreekt vaak aan toetsing door het openbaar ministerie, zaken komen niet altijd meer voor de (Europese) rechter, opsporingsbevoegdheden worden ingezet voor andere doelen, er is sprake van een vervaging tussen de politie- en de inlichtingenfunctie, etc. Wat betekent dit alles voor de – feitelijke en gewenste/gevreesde – ontwikkeling van de politiefunctie?
Wanneer de politiefunctie in ruime zin wordt beschouwd biedt deze digitalisering ook belangrijke handhavingsopportuniteiten en efficiëntiewinsten voor de bijzondere inspectiediensten. Eén en ander kan op gespannen voet komen te staan met de regelgeving ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer die niet alleen door een Gegevensbeschermingsautoriteit wordt bewaakt maar ook door Toezichtcomités zoals het Comité dat in België werd opgericht in de schoot van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid en het Controle Orgaan op de Politionele Informatie (COC).
09/02/2022 PANO De zaak Carlo
Op woensdag 9 februari 2022 zond de VRT "De zaak Carlo" uit, waaraan ik mocht meewerken. Het is een programma van de PANO-ploeg, onder leiding van DIrk Leestmans. Fantastische journalistiek.