Paul Ponsaers emeritus-professor criminologie:

''Beijer is iemand met een twist in het hoofd"

 

- Goeiemiddag. Misschien eerst nog wat uitleg over Robert Beijer, want zoals ik al zei, het is een bekende naam, een naam die al heel lang meegaat. Maar, voor wie die tijd niet bewust beleefd heeft, wie is die man?

 

Ja, dit gaat al een tijd terug. Beijer is een gewezen rijkswachter die in 1977 de drugsectie van de BOB van Brussel heeft vervoegd te midden van de Affaire François. Ik weet niet of dat jullie nog iets zegt. Maar in ieder geval, toen reeds (en dat gaat verder dan 40 jaar geleden) was Beijer actief met het kopiëren van gerechtelijke dossiers en fiches van politieke en criminele aard bij de rijkswacht, die hij naar huis meenam vòòr zijn vertrek bij dat korps. Met andere woorden, als hij in 1983 (dus 6 jaar later), een eigen privaat detectivekantoor oprichtte, samen met compagnon de route Madani Bouhouche, verliet hij de rijkswacht en begon met de uitbouw van een strobedrijf voor een criminele organisatie. Hij begon flats en garageboxen te huren, postbussen te openen, e.d.m. Hij had toegang tot al die zaken.

 

- En hoe wordt zijn naam dan in verband gebracht met de Bende van Nijvel?

 

Sta me toe van even terug te gaan naar 1988, sorry voor de tijdscapsule waarin ik jullie zet. Op dat moment was ik journalist bij De Morgen en dan liep het proces tegen de Borinage verdachten. Daar gebeurden twee merkwaardige dingen. Enerzijds kwam er op een bepaald moment een wapen naar voor dat verband hield met een ander dossier waarin Bouhouche werd verdacht. Dat wapen was, je gelooft het of niet, ingevroren in bolognaise-saus die bij hem thuis stond. Toen is dat proces tegen de Borinage-verdachten, die terechtstonden voor een aantal Bende-feiten, stilgelegd. Dat wapen werd in eerste instantie door een ballistisch expert gelinkt aan de feiten van de Bende van Nijvel. Achteraf bleek dan dat die ballistische expertise fout was en werden de verdachten uit de Borinage vrijgesproken voor de feiten van de Bende van Nijvel. Maar er was een tweede wapen, het kroonstuk van de bewijsvoering van het parket van Nijvel tegen de Borinage verdachten.

 

- Had dat te maken met de Bende van Nijvel?

 

Ja, natuurlijk, want op dat moment was dat wapen terecht gekomen bij de BOB van Bergen in handen van een bendelid van Beijer en Bouhouche en op één of andere manier heeft hij (dat is nooit helemaal uitgeklaard) “geduwd” in de richting van de Borinage-verdachten.

 

- U zegt gemanipuleerd. Beijer is nooit officieel verdachte geweest in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Was hij sluw, of hoe moet ik dat bekijken?

 

Beijer is een meester in de manipulatie. Het is een heel sluwe man. Toen hij zijn detective bureau opzette – zegt hij, en je moet vooral niet geloven wat hij zegt – deed hij dat op vraag van de staatsveiligheid om op één of andere manier zijn schuld te marginaliseren. Maar op één of andere manier slaagde hij er ook in om (zelfs in zaken waarin hij verdacht werd) zich voor te doen als informant.

 

- Hij heeft wel een lange celstraf uitgezeten, maar dat was niet in het kader van de Bende van Nijvel. Hij heeft op een bepaald ogenblik een boek geschreven ‘De laatste leugen’.

 

Ja. Daarin trouwens doet hij een aantal bekentenissen, onder meer een diefstal bij de rijkswacht van geavanceerde wapens waarvoor hij niet veroordeeld is bij gebrek aan bewijs. Maar dan schrijft hij een paar jaar later rustig neer in zijn boek en zegt hij “ik was er wel bij”. Om maar aan te geven om wat voor soort van man het gaat, een man met een twist in het hoofd. Onderschat hem vooral niet.

 

- Nu zijn dus Belgische speurders naar Thailand gereisd. Mogen we zeggen dat, na al die jaren, de verwachtingen niet hoog gespannen zijn? Of toch een beetje bij u?

 

Ik weet dat niet. Ik weet niet wat de concrete aanleiding is om tot daar te gaan. Maar ik neem aan, om heel duidelijk te zijn, dat (en ik onderschat de huidige onderzoeksrechter helemaal niet, integendeel) er goeie redenen zijn om die reis te ondernemen. Maar goed, we zullen dat dan wel vernemen. Let op, en dat is toch essentieel in deze zaak, goed in gedachten te houden dat de band (en daarom deed ik dat verhaal over het proces in 1988) met de Bende van Nijvel niet zozeer gelegd is door de media, maar door het justitieel apparaat en de politie zelf. Met andere woorden: daar moeten goeie redenen voor zijn. Anders doe je dat toch niet.

 

- Gisteren is bekend geraakt dat een voormalig Euro-parlementslid gekozen heeft voor de regeling van spijtoptant. Dat is wetgeving die speciaal met het oog op het Bende-dossier in het leven geroepen werd. Denkt u dat iemand als Beijer daar eventueel van gebruik zou kunnen maken?

 

Ja, in grote mate denk ik dat die hele wetgeving op maat gemaakt is voor iemand als Beijer. Hij is er echt de man naar die dat zou doen. Tenminste, als hij er voordeel bij heeft, en ik weet niet of hij zijn voordeel ziet bij het bekennen van 28 moorden. Zelfs als spijtoptant lijkt me dat heel riskant.

 

- Ik dank u voor het gesprek over Robert Beijer.